Glitrende sandstrender. Ville aper som alltid vil ha noe av deg. Grønne teplantasjer og rismarker som ligger som terrasser oppover åssidene. Frodige skoger. Små landsbyer med templer. Og selfølgelig elefanter. Søte små og store elefanter. Ville og i fangenskap. Sri Lanka er et populært turistmål. Ingen tvil om det.

Men de vonde sidene av landet vil ingen reiseselskaper informere om. Landet er blitt ødelagt av en blodig borgerkrig. Etter flere tiår med brutal krig knuste Sri Lankas myndigheter i mai 2009 separatistorganisasjonen Tamiltigrene. Begge sider i krigen anklages for krigsforbrytelser, som har kostet 100.000 mennesker livet. Bare i løpet av de siste tiden av konflikten ble over 40.000 sivile drept.

Landet blir presentert som et fredfullt land og et land som er i økonomisk vekst. Men fortsatt null ytringsfrihet og grunnleggende menneskerettigheter, både tamiler og sinhalerese.Det anslås at 15 journalister har blitt drept siden 2006. Sri Lanka er rangert som en av de mest farlige stedene for journalister i verden.Her er en liten liste over ting som skjer en liten kjøretur fra glitrende sandstrender og det behagelige hotellet.

 

  • Det foregår en militarisering av nord-områdene, der turister generelt ikke drar. Eller de er ikke ønsket dit av landets myndigheter. Der er det opprettet flere militærbaser.
  • Det pågår en kolonisering i stor skala i tamilske områder. Sinhalere flytter inn i tamilske områder, med god hjelp fra regjeringen.
  • Stor ødeleggelse av det som ikke er det buddhistiske. Kirker og hindu-templer blir ødelaget og erstattet med budhistiske templer og buddha statuer.
  • Tamilene får ikke styre sitt eget liv. Det er fortsatt militær kontroll og overvåkning av sivile tamiler. Mange internflyktinger har ikke fått flytte tilbake. Der har tidligere flere medier rapportert om overgrep og elendige forhold for flyktingene. Angrep på studenter, politiske aktivister og drap på demonstranter i nord og i øst.
  • Mange tusen tamilske politiske fanger holdes fortsatt i hemlige interneringsleirer.
  • Vold og angrep mot tamilske kvinner. Mange har meldt om at små jenter blir voldtatt av soldater i åpen gate.

 

Dette innlegget er ikke ment som en oppfordring til å ikke reise til Sri Lanka. Sri Lanka er fortsatt eksotisk og vakker. Men det er viktig å være klar over de faktiske forholdene i det landet. Den brutale historien, som srilankiske myndigheter prøver å viske vekk, må minnes på hele tiden. Noe må gjøre for at de stilles til ansvar for livene som gikk tapt, og for å bedre forhold for alle landets innbyggere.

Min oppfordring er at de som reiser til Sri Lanka ikke blindt stole på den historien regjeringen serverer. Snakk både tamiler og sinhalesere – med vanlige folk. Hør hvordan de har det. Ser du urettferdighet, bring den frem til vesten. La andre få vite det. Dermed kan du også påvirke.

 

Kilde: http://www.renold.no/?p=485