27. November – Maaveerar Naal

I dag, 27. november, minner tamilerne falne LTTE-soldater i borgarkrigen på Sri Lanka.

«Maveerar naal» blir denne dagen kalt på tamilsk. «Maavirar» betyr martyr. Mange av dem, LTTE-soldater, har forlatt personlige ønsker om familie og venner og kjempet en kamp om et tamilsk stat på Sri Lanka, Tamil Eelam.

Disse soldatenes død er en kraft som beveger vår historie. De har sådd et frø i vår jord som skal vokse til vår frihet. (Fuglerud 2004:103)

Derfor er denne dagen viktig for mange eksiltamiler fordi den forener og fornyer håp om et tamilsk land på Sri Lanka. Mange får utløp for følelsene sine.

Konflikten på Sri Lanka har kostet nesten 70.000 menneskeliv, og flere hundretusener har vært på flukt i eget land og mange bor nå i andre land.

Alvorlige menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot tamiler har funnet sted. Mange tamiler har stått opp og kjempet for rettferdighet og fred.

Fortsatt foregår det systematisk diskriminering og undertrykkelse av tamiler på Sri Lanka.

Sri Lanka er fortsatt uten ytringsfrihet og grunnleggende menneskerettigheter.

Undertrykkelsen har økt og vanlig borgere blir overvåket og forfulgt. Kritiske røster blir trakassert og slått hardt ned på. Mange blir truet og blir fengslet uten rettsak. Amnesty har tidligere kritisert presidenten og har anklaget regimet for voldelige angrep og drap på opposisjonspolitikere, menneskerettighetsaktivister, journalister, advokater og andre.

 

 

Maaveerar Naal (Great Heroes’ Day) is a remembrance day observed by Tamil people to remember the deaths of militants who fought for the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). It is held each year on 27 November, the date on which the first LTTE cadre, Lt. Shankar (Sathiyanathan alias Suresh), is said to have died in combat in 1982. Traditionally oil lamps are lit for the three days ending on the 27 November and the Tamil Eelam flag is raised at ceremonies. The symbol for Maaveerar Naal is the karthigaipoo (Gloriosa superba), which blooms during November.
The first Maaveerar Naal was held on 27 November 1989. The date was chosen as it was the anniversary of the first LTTE cadre to die in combat, Lt. Shankar (Sathiyanathan alias Suresh), who died on 27 November 1982.