FNs kontor for menneskerettigheter anklager Sri Lanka for å hindre FN-eksperter i å gjennomføre en gransking av mulige krigsforbrytelser og antyder at regjeringen i Colombo mangler integritet.

Sri Lankas regjering har nektet blankt å samarbeide om granskingen. Dette skaper tvil om regjeringens integritet. Hvorfor skulle en regjering ønske å sabotere en uavhengig gransking? spør Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Han mener at regjeringens holdning er en fornærmelse mot FN-komiteen som har fått i oppdrag å utføre granskingen.

FN-ekspertene forsøker å finne ut hvorvidt det ble begått krigsforbrytelser under den avsluttende offensiven mot den tamilske LTTE-geriljaen våren 2009. Krigen foregikk i et område der titusener av sivile tamiler var fanget i kryssild mellom geriljaen og regjeringsstyrkene. Offensiven endte med at flere av LTTEs ledere ble omringet og drept.

Ifølge ikke-bekreftede rapporter ble titusener av sivile drept i den siste fasen av den 26 år lange borgerkrigen.

Regjeringsstyrkene er blant annet blitt anklaget for å ha angrepet sykehus ved fronten slik at både helsearbeidere og pasienter ble drept. Sri Lankas regjering legger alt ansvar på LTTE, som de mener brukte sivile som levende skjold.

 

Kilde:http://www.vg.no/nyheter/utenriks/sri-lanka/fn-anklager-sri-lanka-for-aa-sabotere-gransking/a/23331243/